P. PAŠKA: Užšia integrácia v Európe neohrozí suverenitu Slovenska

13.03.2013 Bratislava

Bratislava 13. marca (TASR) - Vyššia miera integrácie európskych krajín neohrozí suverenitu národných štátov. Naopak, politická a ekonomická integrácia je nevyhnutná a euroskepticizmus či obavy nie sú na mieste. Skonštatoval to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) počas diskusie Public Policy Roundtable v Bratislave, do ktorej sa zapojili aj študenti vysokých škôl.

"Nebojme sa Európskej únie - EÚ sme my. Vstupujeme od elementárnych procesov veta, cez komplikované hlasovania a bez postoja Slovenska sa dnes nedajú schváliť ani tie najzásadnejšie zmeny v Európe," povedal Paška.

Odborná diskusia sa dotkla aj otázky vojenskej spolupráce v rámci únie. Podľa niekdajšieho predsedu slovenskej vlády Jána Čarnogurského, musia členské krajiny hovoriť aj o vybudovaní vlastnej európskej obrany. Slovensko sa tak už v súčasnosti podieľa napríklad na tvorbe bojovej skupiny V4, ktorá by mala vzniknúť v roku 2016 a pozostávať z asi 2800 vojakov.

Americký generál tvrdí: Európa sa musí rozhodúť

Bývalý americký generál a jeden z autorov plánu na vytvorenie ministerstva vnútornej bezpečnosti v USA Bruce Lawlor poukázal, že takéto rozhodnutie nemusí byť jednoduché. Európa sa podľa jeho slov nakoniec bude musieť rozhodnúť, či sa vyberie vlastnou cestou alebo bude fungovať v rámci NATO. V súčasnosti totiž čoraz viac finančná zaťaž fungovania Severoatlantickej aliancie padá na plecia Američanov. "Príde však doba, kedy to už USA nebude robiť. Jednoducho nebude platiť za bezpečnosť celej Európy... Ak sa Európania rozhodnú, že nechcú, aby NATO existovalo ďalej, tak neprežije, pretože USA do toho nepôjde samo," podotkol Lawlor.

"Európska kolektívna bezpečnosť je založená na transatlantickej spolupráci a USA dominantným spôsobom cez túto kolektívnu bezpečnosť zabezpečujú aj bezpečnosť Európy. Vzhľadom na spojenecké vzťahy si nemusíme nad tým až tak lámať hlavu. Pravdou ale je, že budúcnosť si to vyžiada," komentoval Paška.
 

Vyberte región